Hvorfor oppstår kløe i underlivet?

Hvorfor oppstår kløe i underlivet?

Opplever du irriterende kløe i underlivet? Dette er et vanlig problem som mange kvinner opplever, og det kan være både ubehagelig, plagsomt og sjenerende. Kløe kan være et symptom på underlivsinfeksjoner, slik som sopp, men det kan også skyldes andre vaginale tilstander. Derfor er det viktig å være oppmerksom på de ulike symptomene. Nedenfor har vi samlet de 5 vanligste årsakene til kløe i underlivet.

1. Soppinfeksjon

Soppinfeksjon i underlivet, også kjent som vaginal candidiasis, er en tilstand forårsaket av en overvekst av sopp i skjeden. Dette er en av de vanligste årsakene til kløe i underlivet. Faktisk så mange som 70-75% av alle kvinner vil få infeksjonen minst én gang i livet. Det er som oftest soppen Candida som forårsaker infeksjonen, og kan gi symptomer som:

  • Kløe og svie i skjeden og området rundt

  • Rødhet og irritasjon i skjeden og området rundt

  • Tykk, hvit og klumpete utflod

  •  Smerter eller ubehag under samleie eller ved urinering

2. Bakteriell vaginose (BV)

Bakteriell vaginose er en vanlig tilstand som oppstår når det er en ubalanse mellom de gode og dårlige bakteriene i skjeden.

Hvis du sliter med BV, er du langt fra alene. Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) er BV den vanligste tilstanden i skjeden blant kvinner i alderen 15-44 år. Nesten 30% av kvinner får BV hvert år, og dette tallet øker til 50% for kvinner i reproduktiv alder (altså de mellom pubertet og overgangsalder).

 

Symptomer på BV kan være:

  • Utflod: Utskillelsen kan være hvit eller grå og ha en sterk fiskelukt. Utflod kan også være et symptom på soppinfeksjon(hyperlink). Ved soppinfeksjon er utfloden som regel luktfri og tykkere.

  • Kløe: Skjeden og området rundt kan føles kløende eller irritert.

  • Svie under vannlating: Vannlating kan være smertefullt eller ubehagelig.

  • Ubehagelig lukt: Utskillelsen kan ha en sterk, fiskeaktig lukt som kan merkes tydeligere etter sex.

  • Ubehag under sex: Sex kan være ubehagelig eller smertefullt.

3. Allergiske reaksjoner og irritasjoner

De fleste av oss har kanskje opplevd irritasjon og utslett etter at huden har vært i kontakt med noe den ikke liker. Slik er det også for underlivet – og det skjer oftere enn du kanskje tror.

Bruk av såper, vaskemidler, parfyme og intimspray som inneholder irriterende kjemikalier kan føre til kløe i underlivet. Noen kvinner kan også være allergiske mot visse materialer som brukes i undertøy eller bind, samt kondomer og glidemiddel.

Mens en allergisk reaksjon deler symptomet kløe med bakteriell vaginose (BV) og soppinfeksjon, vil det ikke oppstå noen endring i vaginalt utflod ved førstnevnte tilstand.

Ny tekst: Det som skiller symptomene hos bakteriell vaginose og soppinfeksjon fra en allergisk reaksjon, er at det ved sistnevnte ikke oppstår noen endring i den vaginale utfloden.

4. Hormonelle forandringer

Hormonelle endringer som oppstår under menstruasjon, graviditet, overgangsalder eller ved bruk av hormonelle prevensjonsmidler kan påvirke pH-balansen i skjeden og føre til kløe.

5. Seksuelt overførbare sykdommer

En annen årsak til kløe i underlivet kan være seksuelt overførbare sykdommer som klamydia, gonoré eller kjønnsherpes. Disse sykdommene kan forårsake kløe, svie, smerter og utflod. Det er viktig å bli testet og få riktig behandling hvis man mistenker at man har en dette.

Hygienepraksis

Riktig hygienepraksis er avgjørende for å opprettholde et sunt underliv og forebygge kløe. Det er viktig å unngå overdreven vasking eller bruk av sterke såper, da dette kan forstyrre den naturlige bakteriefloraen i underlivet og sette pH-verdien ut av balanse. Ved å bruke feil produkter nedentil kan laktobasiller, en av de viktige bakteriene i skjeden, bli skylt bort. Laktobasiller (les mer om disse snille bakteriene her) produserer melkesyre, som hjelper til med å opprettholde en sur pH-verdi. Den sure pH-verdien skaper et ugunstig miljø for vekst av skadelige mikroorganismer, som for eksempel sopp eller andre uønskede bakterier. Laktobasillene hjelper også til med å opprettholde fuktigheten og elastisiteten i skjeden, samt opprettholde en sunn slimhinne. Når det er for få laktobasiller til stede, kan det øke risikoen for infeksjoner, kløe og ubehag i skjeden. Det er også viktig å unngå overdreven bruk av trange klær som kan føre til fuktighet og varme i området.

Tilbake til bloggen