Vaginal helse: 5 tips for et sunt og friskt underliv

Vaginal helse: 5 tips for et sunt og friskt underliv

En sunn og frisk vagina er avgjørende for en kvinnes totale velvære. Men med så mange faktorer som kan påvirke vaginal helse, kan det være utfordrende å vite hva man skal gjøre for å opprettholde en sunn tilstand. Heldigvis er det noen enkle trinn du kan ta for å ta vare på din intime helse. Her er 5 enkle tips.

 1. Riktig vasking
  Kanskje du allerede visste dette, men skjeden er selvrensende og skal ikke vaskes med såpe. Vulva (den ytre delen) kan derimot vaskes med vann, og eventuelt en mild intimsåpe ved behov. Unngå overdreven vasking eller sterke såper som kan irritere huden og forårsake ubalanse i pH-verdien. Dette kan fjerne noen av de gode bakteriene som bidrar til å holde vaginaen frisk og fri for infeksjoner.

 2. Rent og løst undertøy, helst av bomull
  Unngå å bruke veldig stramt eller tettsittende undertøy, spesielt når du trener eller er fysisk aktiv. Bruk bomullsundertøy da dette gir god ventilasjon og ikke irriterer underlivet, slik som syntetiske materialer gjør. Undertøy med god pusteevne gjør vaginaen glad. Det samme gjelder rent undertøy, så bytt gjerne hver dag.

 3. Litt hår der nede
  Det er helt lov å trimme og det er ingen som sier at du skal gro en hel regnskog (selv om det også er helt fint om du vil det), men det er lurt å beholde litt hår nedentil. Kjønnshår beskytter nemlig mot infeksjoner og forhindrer problemer forårsaket av friksjon og svette. I tillegg vil mindre barbering bety mindre irritasjon og kløe forbundet med at hårene gror ut igjen, samt færre kutt, sår og inngrodde hår. Om barbering er helt nødvendig er det lurt å bruke naturlige og milde kremer, oljer eller såper, og passe på at det ikke får sneket seg inn i skjeden.

 4. Sikker sex
  Den kanskje enkleste og beste måten å ta vare på underlivet på, er å praktisere sikker sex. Bruk kondom ved seksuell aktivitet for å beskytte deg mot seksuelt overførbare sykdommer og redusere risikoen for infeksjoner.

  Andre gode vaner før, under og etter samleie er;
  - Test deg regelmessig for kjønnssykdommer.
  - Bruk glidemiddel uten lukt og smak.
  - Tiss etter sex for å tømme blæren og hindre bakterier fra å samle seg i urinveiene.

 5. Spis og drikk underlivet ditt glad
  Dette tipset kan kanskje virke litt tullete, men det finnes faktisk mat og drikke som kan bidra til å holde underlivet i balanse. Epler, grønn te, fet fisk, yoghurt, frukt, grønnsaker og masse vann gjør underlivet ditt veldig glad:

  - Epler inneholder stoffer som gir høyere nivåer av smøring og økt blodgjennomstrømning der nede.
  - Grønn te bidrar til både å bekjempe og forhindre infeksjoner.
  - Fet fisk har betennelsesdempende egenskaper som kan bidra til å lindre mensensmerter.
  - Yogurt tilfører laktobasiller som er viktig for riktig pH-verdi, som igjen sørger for et motstandsdyktig underliv. Les mer om laktobasiller her.
  - Frukt og grønnsaker kan bidra til å forhindre bakteriell vaginose.
  - Vann smører skjeden og reduserer lukt.

  I tillegg kan søt frukt som blant annet ananas gi en søtere lukt og smak nedentil, mens asparges og mye alkohol og koffein kan ha motsatt effekt.

Sannheten er at du ikke trenger å gjøre mye for å ha et sunt underliv. Vaginaen er selvrensende og passer på seg selv, så det viktigste vi kan gjøre er å opprettholde et rent ytre miljø. Med riktig hygiene, pustende undertøy, sikker sex og sunn mat er du godt på vei til en sunn, frisk og glad vagina.

Tilbake til bloggen