Bakteriell Vaginose: fra symptomer til årsaker

Bakteriell Vaginose: fra symptomer til årsaker

Medisinsk korrektur: Mariann Brandt Haugen, LIS indremedisin

Er du plaget av kløe og irritasjon i skjeden? Hva med en sterk og vond lukt eller unormal utflod? Da kan det hende at du har bakteriell vaginose.

 

Bakteriell vaginose, ofte forkortet til BV, kan gi noen veldig plagsomme symptomer som kan påvirke både humøret og selvtilliten. Heldigvis opplever ikke alle symptomer på bakteriell vaginose. Faktisk så mange som 84% av folk med BV opplever ingen symptomer

 

I denne artikkelen kan du lese hva bakteriell vaginose er, hvilke symptomer som er assosiert med denne infeksjonen og årsaker til at BV kan oppstå. 

Hva er bakteriell vaginose

Underlivet ditt, akkurat som magen din, er et komplekst økosystem med milliarder av bakterier -gode, dårlige og noen nøytrale. Denne kolonien av bakterier er også kjent som det vaginale mikrobiomet. 

Melkesyrebakterier er naturlig tilstede i bakteriefloraen i underlivet, hvor de bidrar til å holde pH-verdien lav, slik at skadelige bakterier ikke trives. Bakteriell vaginose er en vanlig tilstand som oppstår når det er for lite tilstedeværelse av Melkesyrebakterier, pH-verdien øker og det oppstår ubalanse i det vaginale mikrobiomet. 


Hvis du sliter med BV, er du langt fra alene. Ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC) er BV den vanligste vaginale tilstanden hos kvinner i alderen 15-44 år. Nesten 30% av personer med vagina får BV hvert år, og dette tallet øker til 50% for personer i reproduktiv alder (de mellom pubertet og overgangsalder).

Symptomer på bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose kan ofte oppstå hos kvinner uten å gi symptomer, men når symptomene først oppstår kan de være veldig plagsomme. Symptomene kan inkludere: 

 • Vaginal utflod: Utskillelsen kan være hvit eller grå og ha en sterk fiskelukt. Utflod kan også være et symptom på soppinfeksjon. Ved soppinfeksjon er utfloden som regel luktfri og tykk.

 • Kløe: Skjeden og området rundt kan føles kløende eller irritert. 

 • Brenning under vannlating: Vannlating kan være smertefullt eller ubehagelig. 

 • Ubehagelig lukt: Utfloden kan ha en sterk, fiskeaktig lukt som er mer merkbar etter sex.

 • Ubehag under sex: Sex kan være ubehagelig eller smertefullt.

Vanlige årsaker

Noen av de vanlige årsakene til bakteriell vaginose inkluderer:

 • Seksuell aktivitet: Selv om BV ikke er en seksuelt overførbar infeksjon, kan hyppig seksuell aktivitet medføre økt risiko for BV. Dette skyldes at seksuell aktivitet kan introdusere nye bakterier i skjeden.

 • Antibiotika: Antibiotika kan drepe lactobacilli-bakteriene i skjeden, noe som kan føre til overvekst av skadelige bakterier. 

 • Graviditet: Hormonelle endringer under graviditet, overgangsalder og menstruasjon kan påvirke pH-verdien i skjeden og føre til overvekst av skadelige bakterier. 

 • Overdreven vask: Vask (spesielt med såpe) kan forstyrre den naturlige bakteriebalansen i skjeden og øke risikoen for bakteriell vaginose. Skylling av innsiden av skjeden (douching må for all del unngås).

 • Bruk av produkter i underlivet: Visse produkter som parfymerte såper, badeoljer og feminine hygiene-sprayer, kan skape irritasjon i skjeden og forstyrre den naturlige bakteriebalansen.

Forebygging av bakteriell vaginose

Mange kvinner er plaget med bakteriell vaginose gjennom livet. Heldigvis finnes det flere forebyggende tiltak man kan forsøke:

 • Unngå unødvendig bruk av parfymerte såper i underlivet. Bruk ved behov milde såper og badeoljer med lav pH. Vær også obs på at tamponger kan inneholde parfyme.

 • Ikke skyll. Underlivet ditt krever ikke noe mer omfattende rensing enn en vanlig dusj eller vask. Hyppig skylling og overdreven vask, kan forstyrre pH-balansen og øke sjansen for bakteriell vaginose.

 • Bruk av kondom og å begrense antall sexpartnere kan redusere sjansen for BV.

 • Et daglig tilskudd av probiotika. Et daglig inntak av probiotika tilfører gode bakterier som kan hjelpe kroppen å bekjempe bakteriene som kan føre til infeksjoner som bakteriell vaginose. 

Hva gjør jeg hvis jeg mistenker BV?

Bakteriell vaginose kan være ubehagelig, men er ikke farlig og kan gå over av seg selv. Mistenker du bakteriell vaginose og opplever plagsomme symptomer som går utover hverdagen bør du kontakte legen. Gravide med bakteriell vaginose skal behandles. Jeg vil prøve Papaya!

Tilbake til bloggen